Lehdistö

ÅU.fi / 15.1.2017

Kurtén utjämnade tio sekunder före slutet – ParSport avgjorde i förlängningen

 

Efter tre raka segrar såg det länge ut som om ParSport skulle åka hem från Salo utan poäng på lördagen. Tio minuter före slutet ledde hemmalaget Kiekkohait med 3–1. Då reducerade Mika Tasala och jakten på en utjämning var intensiv.

Kiekkohait såg ut att rida ut stormen. ParSport tog time out med en halv minut kvar, efter en icing som betydde tekning i egen zon, så att första kedjan skulle få vila en stund. Och den sista halvminuten var minst sagt dramatisk, säger ParSport-tränaren Christoffer Dahla.

– Kiekkohait hade ett skott som gick stolpe-stolpe-ut. Vår målvakt öppnade spelet direkt och i anfallet efter lyckades vi göra 3–3.

Dahla är nöjd med att det var just Robin Kurtén som hittade krysset med ett skott från blåa linjen mot en skymd målvakt.

– Han brukar vara en målfarlig back, men i år har det inte lyckats så det var hans första mål den här säsongen. Det kunde inte ha kommit lägligare, säger Dahla.

Av förlängningen spelades endast sex sekunder. ParSport tekade framåt och pucken studsade över Kiekkohait-försvararens klubblad, vilket gav öppet läge för Mika Tasala som tackade och gjorde 4-3.
– Segern är extra skön eftersom vi bara hade 13 utespelare. Motståndarna trummade på med fyra kedjor men vi stod för en enorm kämparinsats, säger Dahla.

Dahla är extra nöjd då de två poängen bärgades i en rink som har kring 300 kvadratmeter mera isyta än hemmahallen i Pargas, vilket gav stora ytor som laget inte är vana att hantera. Dessutom gjorde domarna inte ParSports uppgift enklare. Pargaslaget drog på sig totalt åtta tvåminutersutvisningar.

– Flera av dem förstod sig inte heller motståndarna på. Totalt spelade vi över fyra minuter med två man mindre på plan, men vi dödade utvisningarna effektivt så att Kiekkohait inte ens hade så många farliga lägen under dem, säger Dahla.

Segern innebär att ParSport behåller åttondeplatsen och sitt fempoängsförsprång till Haka som också vann efter förlängning. De två lagen möts i en väldigt avgörande match på lördag kl. 15.15 i Pargas.

– Det blir en fartfylld match. Haka är ett lag med både erfarna och yngre spelare, bland annat har Marko Mäkinen, som spelat flera säsongen i ligan, spelat någon match med dem. Individuellt förlorar vi mot en del lag, men tar igen det med ett mycket bättre lagspel, säger Dahla.

 

ÅU.fi /09.02.2017

ParSport säkrade seriekontraktet

Tack vare den egna 3–1 -segern i Loimaa mot Rockets och Hakas förlust med 3–9 i Harjavalta mot KuKi säkrade ParSport seriekontraktet och minst åttondeplatsen. Under de två återstående omgångarna gör man upp om sjundeplatsen med K-KV.

– Vi gjorde 2–0 i första perioden och hade 3–0 i andra perioden innan vi åkte på en utvisning på 5+20 alldeles i slutet av perioden. I början av tredje blev det sedan en tvåa till som vi lyckades klara av, men precis efter att vi var tillbaka med fem man på isen gjorde Rockets sitt enda mål, berättar tränaren Christoffer Dahla.

Han berömmer särskilt målvakten Pauli Kitula som stod för 38 räddningar i segermatchen och passar också på att berömma den aningen otippade kedjan med Niklas Nordin-Aatu Kuusisto-Andreas Blåberg.

– Andreas skulle egentligen inte alls åka med i dag, men då Oskar Kerke fick förhinder ringde jag honom en kvart innan bussen skulle åka och han kom med. Dessutom brukar han vanligtvis spela back, men var nu i kedjan och spelade riktigt bra, säger Dahla.

ParSport spelar sista hemmamatchen i grundserien nu på lördag i Pargas mot tabelljumbon RNK Hoci och åker upp till Harjavalta i den sista omgången för ännu en dust med KuKi, som mycket väl kan stå för motståndet också i en kommande slutspelsserie. På lördag står ParSports skridskoskola för pausprogrammet mellan första och andra perioden.

– Vi säkrade åtminstone en hemmamatch till efter grundserien, men förhoppningsvis blir det flera än så, avslutar Dahla.